Desatero pro správné zapálení doutníku
Kouření doutníku není jen tak. Abyste si jeho chuť mohli opravdu užít, je potřeba ho i správně zapálit. Poradíme vám, jak na to.
- Doutník vyjměte z celofánu. Ideální je nechat ho v tomto obalu do chvíle samotného kouření. Chrání doutník před nepříznivými vlivy okolí, ale zároveň k němu propouští vlhkost.
- Zkontrolujte, zda není doutník na povrchu porušený. Může být například prasklý krycí list, nebo se odlupovat. Při kouření se potom může doutník úplně rozbalit, špatně táhnout a nebo jinak kazit kuřákův požitek.
- Papírový prstýnek doporučujeme sundat až ve chvíli, kdy k němu dohoří popel. Tyto papírové prstýnky jednak bývají velmi hezky graficky zpracované, a jednak vlivem tepla půjdou potom i snáze sundat. Pokud ho budete chtít sundat dříve, může dojít k poškození doutníku. Prstýnek je k němu totiž přilepen přírodním lepidlem.
- Pokud chcete poznat všechny chutě doutníku, můžete si k němu přivonět ještě před zapálením. Je to doutníkářský rituál. Vždy si u toho zacpěte jednu nosní dírku.
- Poté odstřihněte začátek doutníku, speciálním zastřihovačem, neboli katrem. Při odstřihávání buďte obezřetní, pokud zkrátíte špičku příliš, může se doutník rozpadnout. Obecně se doporučují zhruba 2 mm.
- Opět můžete zkusit doutník nasucho. Potáhněte a užijte si například tóny kakaa, nebo třeba i hořké čokolády.
- A konečně přichází ten vrcholný okamžik. Samotné zapálení.
Můžete si vybrat několik způsobů:
Zápalkami - klasické malé zápalky vám rozhodně stačit nebudou. Pro zapalování doutníků existují delší a silnější. Na začátek je dobré nechat odhořet síru, aby po ní doutník nebyl cítit.
Cedrovým dřívkem - ve většině krabiček od doutníků bývá pruh cedrového dřeva. To nalámete na delší třísky a použijete podobně jako sirky.
Zapalovačem - nikdy nepoužívejte obyčejný zapalovač, který dostanete v každé trafice. Na doutníky je nejlepší plynový tryskový zapalovač. Vyhýbejte se i olejnatým plynům či benzínu, i po nich může doutník načichnout.
- Doutníkem otáčejte, nedávejte ho nikdy přímo do plamene a pomalu ho žhavte. Je důležité, aby popel prohořel všude rovnoměrně. A opravdu si s tím pohrajte. Čím pomaleji zapalujete, tím lépe. I doba zapalování bude mít vliv na chuť.
- Nechte doutník pomalu rozhořet. Potáhnout můžete až v závěrečné fázi zapalování. Není to jako s cigaretou, které při zapalování pomáháte „roztaháváním“.
- Jako jste pomalu zapalovali, tak i pomalu kuřte a užívejte si chuť, dým, ale i formát doutníku. Jedno upozornění nakonec. Vždy když končíte s kouřením prémiového doutníku tak nikdy ale opravdu nikdy „netípejte“ váš doutník do popelníku. Doutník je živý přírodní produkt a správný doutníkář nechá svůj doutník tzv. Umřít. Pouze jej odložte do popelníku a on sám v klidu po pár minutách vyhasne.
Příjemný kouř
Dobrá rada na závěr:
Dostali jste doutník darem, ale nechystáte si ho hned zapálit a humidor nevlastníte? Poslouží i obyčejná lednice. Zabalený v ní vydrží kolem 14 dní, a pokud ho na 24 hodin dáte do mrazáku, budete mít jistotu, že v něm neúřaduje tabákový červ.